HockeyNews
PLUS

Färjestad om domarsnacket: ”Vi spelar hockey så barnen får komma i säng”

(27059) Joel Lundqvist domare Linus Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 17 mars 2023

FacebookXWhatsApp
Färjestad och Frölunda har många duster mot varandra i SM-slutspelen genom tiderna.
Inte sällan hamnar domarna i centrum och då ska det snackas. Och snackas.
– Det blir tråkigt för domarna, och det tar lång tid för publiken, säger Färjetads huvudcoach Tomas Mitell till HockeyNews.se.

Färjestad och Frölunda har gjort upp om SM-guldet vid flera tillfällen på 2000-talet. Rivaliteten mellan klubbarna är stark, framför allt i slutspelssammanhang.

Alla detaljer i spelet förstoras och när det blir tuffare tag ute på isen hamnar ofta bedömningarna och domarna i ett ofrivilligt strålkastarljus. Både Frölunda och Färjestad har genom åren fått kritik för att det snackas för mycket med domarna vilket förrycker matcherna.

– Det blir tråkigt för domarna, och det tar lång tid för publiken. Vi försöker fokusera på Färjestad och inte stå och prata med domarna efter varje avblåsning utan vi spelar hockey så barnen får komma i säng som ska till skolan, säger Färjestads huvudtränare Tomas Mitell inför mötet med Frölunda i SM-kvartsfinalen.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist, 41, gör sitt sista SM-slutspel i karriären och han har de senaste åren fått leva med mytbilden att det är ”han som bestämmer i svensk ishockey”. Mycket på grund av att det är han som lagkapten som är den som diskuterar domslut med domarna.

– Hahaha. Det blir en bra rubrik va? Men vi hoppas väl att både Frölunda och vi fokuserar på att spela hockey och inte stå och prata med domaren efter varje avblåsning, säger Mitell.

LÄS MEREk och Nilsson tippar SM-kvartsfinalerna – de här lagen går till semifinal

Färjestadstränaren som ledde Karlstadsklubben till SM-guld redan under sin första säsong ifjol antyder att han kommer att sköta sig i SM-slutspelet.

– Oavsett om det är Joel eller (Roger) Rönnberg eller om det är jag eller Linus Johansson, att vi låter domarna göra sitt och att inte vi behöver åka dit och prata med dem efter varje avblåsning, så att vi får komma hem innan midnatt. Det vill nog publiken också, säger Mitell.

Färjestad har hemmaplansfördel i SM-kvartsfinalen mot Frölunda eftersom de regerande mästarna slutade trea i grundserien och Göteborgslaget blev sexa. FBK slutade sexa förra våren och står sig ännu bättre rustade inför årets slutspel.

– Vi har mer grundspel och vi har jobbat ihop längre, speciellt de som var här ifjol. Det känner vi oss trygga i. Det har på nåt sätt tagit oss till tredjeplatsen i tabellen med tanke på alla skador som har präglat året, säger Mitell vars Färjestad får klara sig utan Ville Pokka i början av slutspelet. Och kanske även centern Remi Elie som närmar sig comeback efter en knäskada för snart två månader sedan.

– Det är klart man vill alltid vara skadefri, och mer skadefri än vad vi har varit, men vi känner att vi har ett grundspel som vi kan luta oss emot och det har hållit ihop vår säsong och gett oss själva chansen många gånger att vinna. Det är den största känsla på nåt sätt.

Mitell fortsätter:

– Det gäller här på slutet att få ihop det och få lite kemi i vissa lines och förhoppningsvis ha lite tur med skadorna så ska väl vi kunna utmana lagen tänker vi oss.

Färjestad hade förra säsongen de tre tunga centrarna Gustav Rydahl, Jacob de la Rose och Linus Johansson som ledde laget med fysiskt spel fram till guldet. Nu är bara Johansson kvar och prägeln på forwardssidan ser annorlunda ut.

– Vi har ett lite annat lagbygge som han har alla år. Det är klart att det var tre centrar som spelade i OS så det är inte samma. Vi har lite större och mer etablerad backsida som väger upp för det där lite grann. Och att laget har en annan trygghet nu. Som sagt, vi har lite större backar, lite tuffare backar på det sättet och det väger upp det. Vi ser med tillförsikt framåt. Det är svårt att jämföra lagen, men det är samma driv i gruppen och de etablerade spelarna som ska leda laget och som var med ifjol tycker jag har gjort det hela året och fortsätter att göra det. De vet vad som krävs, säger Tomas Mitell inför nedsläpp mot Frölunda.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!